Ecologisch groenbeheer in Oegstgeest werpt vruchten af

Ecologisch groenbeheer in Oegstgeest werpt vruchten af

In de afgelopen collegeperiode heeft Progressief Oegstgeest samen met de coalitie een duidelijke keuze gemaakt voor meer ecologisch groenbeheer. Dit werd vastgelegd in het nieuwe beleidsplan rondom groen en water, dat zich richt op het bevorderen van biodiversiteit en het herstel van natuurlijke ecosystemen. De effecten hiervan zijn inmiddels zichtbaar in verschillende gebieden van de gemeente, waar inheemse flora en fauna opnieuw tot bloei komen.

Een van de doelen van het ecologisch beheer is het herstellen van de natuurlijke balans. Oude bomen krijgen bijvoorbeeld de ruimte om op een natuurlijke manier af te sterven, waardoor ze hun ecologische functie behouden zonder risico’s te vormen voor de omgeving. Ook wordt gewerkt aan het verbeteren van de bodemgesteldheid, zodat zaden van inheemse planten beter kunnen ontkiemen en groeien. Deze aanpak zorgt voor een duurzame en langdurige verbetering van de biodiversiteit in Oegstgeest. Het succes van dit beleid is mede te danken aan de samenwerking tussen gemeentelijke medewerkers, natuurorganisaties en vrijwilligers. Door gezamenlijk te werken aan het herstel van de natuur, is een omgeving gecreĆ«erd die aantrekkelijk is voor zowel mensen als dieren.

Een voorbeeld van deze ontwikkeling is te zien in de bloemweides in het dorp, waar lang verborgen zaden de kans hebben gekregen om te ontkiemen. Dankzij dit beheer worden diverse plantensoorten weer zichtbaar in het landschap, wat zorgt voor een kleurrijke en natuurlijke omgeving. Deze bloemweides vormen bovendien een belangrijk leefgebied voor insecten, vogels en andere diersoorten, wat bijdraagt aan een rijker ecosysteem.